AKILLI KENTSEL DÖNÜŞÜME AVRUPA'DAN DEV DESTEK


Akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan "Akıllı Şehir Projesi" için Tepebaşı Belediyesi, Avrupa Komisyonu'ndan 5.000.000 Euro hibe alıyor.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç hibe desteği ile ilgili olarak Gökkuşağı Kafe’de bir basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği toplantıda hibe hakkında bilgiler verildi. Buna göre;

Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler Araştırma ve İnovasyon Projeleri başlığına yazılan toplam 5 milyon Euro'luk proje, 20 proje arasından ikinci olarak hibe almaya hak kazandı.

Proje, Aşağısöğütönü bölgesinde 30 dönüm alanı kapsayan "Yaşam Köyü'nde" gerçekleştirilecek. Avrupa Komisyonu'nun 2014-2020 yılları arasında yürüteceği "Horizon 2020"  projesine ortaklık teklifi, Tepebaşı Belediyesi'nin geçmiş deneyimlerine bakılarak verildi.

Türkiye'den Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin kabul edildiği proje, İngiltere-Nothingam Belediyesi İspanya-Valladolid Kent Konseyi Belediyesi, ile oluşturulan konsorsiyuma verildi. Belçika, Almanya, İtalya ve Macaristan ise izleyici ülke olarak projede yer alacaklar. Hibe antlaşması 3 ay içinde imzalanacak ve konsorsiyumun toplam bütçesi 21 Milyon Euro olacak.

Çevre projelerimiz ile tarımsal sulama alanlarının güneş enerjisine dönüştürülmesi ve Eskişehir'in enerji temini konusunda bağımsızlaşarak, temiz enerji kaynaklarına yönelip maliyetlerinin düşürülmesini hedefliyoruz.

60 ay süresi olan proje üç temel bileşenden oluşuyor.

1. Mevcut binaların İyileştirilmesi

Aşağısöğütönü’nde Belediyemize ait 9 bin 110 metrekarelik bölgede binaların enerji verimliliklerinin arttırılması için bina kabuklarının ve doğrama sistemlerinin yenilenmesi, bölgesel ısıtma sistemi kurulması, doğalgaza dayalı ısıtma sisteminden vazgeçilip enerjisini güneşten alan su kaynaklı ısı pompası sistemleri kurulması planlanmaktadır.

Isıtma ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için ek olarak solar güneş panelleri ve organik atık yakan kazanlar kullanılacak. Böylelikle tüm mekanik sistemler yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanabilir hale gelecek.

Bina ve çevre aydınlatmalarının LED armatürlerle değiştirilmesi, ısı geri kazanımlı havalandırma sistemlerinin kullanılması proje öncelikleri içinde yer alıyor. Kurulacak güneş enerjisi santralı 150 kilovat olup Tepebaşı Belediyesi'nin kurulu toplam santral gücü 270 kilovata ulaşacak

2. Ulaşım

Proje ile Tepebaşı Belediyesinin kamusal hizmetlerinde kullanılmak üzere 4 adet elektrikli otobüs, belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 7 adet hibrit araç alınacak. Akıllı ulaşım sistemlerinin bir parçası olan akıllı bisikletler için 6,2 kilometrelik bisiklet yolu düzenlenecek, 50’si elektrikli olmak üzere 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak. Kentin farklı noktalarına enerjisini güneşten alan şarj istasyonları kurularak bisikletlerin ve araçların enerji ihtiyaçları karşılanacak.

3. İletişim ve Bilişim Teknolojileri

Proje kapsamındaki çalışmaların izlenebilir kılınması için “Akıllı Şehir İzleme Portalı” oluşturulacak. Binalarda tüketilen enerjinin nerelerde tüketildiği, ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı, bisiklet kullanım bilgileri gibi verilerin izlenmesi sağlanacak. Elden edilen sonuçlarla halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve projeye doğrudan katımlarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Tepebaşı Belediyesi'nin Projeye Kabul Edilmesinde Etken Olan Çalışmaları;

2010    Bina ısıtma ve havalandırma sistemi otomasyonu yapıldı, verimlilik % 30 artırıldı.

2011    BEBKA’ya Tepebaşı Belediyesinin enerji ihtiyacının % 20’lik kısmının güneşten sağlanması için proje hazırlandı.

2012    Proje uygulaması yapıldı, % 20 enerji güneşten sağlandı, yıllık 50 bin liralık tasarruf sağlandı.

2012    Avrupa Yaşayan Labaratuvar Organizasyonu’na Türkiye'de 2 belediyeden biri olan, Tepebaşı Belediyesinin üyeliği kabul edildi.

2013    Enerji etkin (Yeşil) Su Sporları Merkezi projesi yapıldı ve ihaleye çıkıldı ve 2014 sonunda açılışı yapılacak.

2013    Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesine imza atıldı. Karbon emisyon oranının 2020 yılına kadar % 20 azaltılacağı taahhüdü verildi. 2015 Ocak ayında teslim edilmek üzere uygulama planı hazırlıklarına başlandı.

2014    Dünya Sağlık Örgütü, Sağlıklı Kentler Organizasyonu 6. Faz üyeliği onaylandı.

2014    Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirildi.

2014    Güneş Enerjili Şarj Üniteleri açık alanlarda halkın kullanımına sunuldu.

2014    Yakakayı Köyü Güneş Enerjili Sulama Sistemi gerçekleştirildi.

2014    Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler Araştırma ve İnovasyon Projeleri başlığına yazılan toplam 5 milyon Euro'luk proje 20 proje arasından ikinci olarak hibe almaya hak kazandı.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön